Wat is Do-In Yoga nu eigenlijk?

Do-In yoga brengt je in verbinding met bewust bewegen vanuit je middelpunt. Je middelpunt is gelegen in je HARA. Dit is het buikgebied, onderrug, bekkenbodem, heupen, waarin jij je middelpunt voelt.

Do-In yoga en onze HARA

Dit gebied wordt in de Oosterse wereld het dragende middelpunt van ons zijn genoemd. Als je beweegt vanuit dit centrum, beweeg je vanuit de verbinding met jezelf. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt je voorstellen hoe verrijkend dit is voor jouw leven.  Als je dit centrum gaat activeren met de Do-In yoga houdingen krijgt je de volgende effecten:

 1. evenwicht mentaal en fysiek
 2. gecentreerd
 3. krachtig
 4. vol zelfvertrouwen
 5. verbonden met jezelf

Waar komt de Do-In yoga vandaan?

De Do-In Yoga bewegingsleer bestaat uit traditionele oefeningen afkomstig uit disciplines zoals Aikido, Qi Gong, T´ai-Chi, Zen. De filosofische leerweg van de Do-In Yoga is terug te vinden in het Boeddhisme, Shintoïsme en Taoïsme. Do-In Yoga oefeningen zijn erop gericht je meridianen (energiebanen) te strekken, te behandelen en in balans te brengen. Oefeningen Do-In Yoga betekent letterlijk ’verbinden door de weg (Do) naar binnen (In).

Hoe gaat de Do-In yoga in zijn werk?

 • krachtopbouwende Do-In yoga oefeningen, waarbij de HARA(buik) zich ontwikkelt
 • Doorstroming van de meridianen, onze energiebanen in het lichaam
 • Ademtechnieken om te ontspannen in geest en lichaam.
 • Zelfmassage oefeningen om onze meridianen te activeren en te stimuleren met Do-In yoga technieken
 • Je kunt in tweetallen bepaalde Do-In yoga houdingen beoefenen.
 • Do-In yoga maakt je lenig en fit
 • Do-in yoga maakt je vrolijk en geeft werkelijk energie
 • Je gaat van de Do-In yoga echt veel beter slapen
 • Tijdens het beoefenen van de Do-in yoga houdingen blijf je voornamelijk rustig op je matje zitten.

De nadruk ligt op de balans in jou

De nadruk ligt dus niet op het zo perfect mogelijk uitvoeren van ingewikkelde houdingen, maar jezelf weer in balans brengen door yogaoefeningen.

Bij Do-In Yoga wordt gefocust op de energie van je organen. Net als bij de westerse geneeskunst heeft volgens de Traditionele Chinese Geneeskunst ieder orgaan een specifieke functie.

Do-In yogaoefeningen zijn uniek ik wil je graag een voorbeeld geven, in dit geval gericht op de blaasenergie, kunnen je blaas helpen beter afvalstoffen af te breken én  je beter laten omgaan met doorstroming in je leven om de weg vrij te maken om je passies en wensen te leven.

De emoties die jij voelt tijdens yoga vertellen jou wie jij bent

Net als bij een aantal andere yogavormen blijf je bij Do-In Yoga een paar ademhalingen in dezelfde houding. Het positieve effect hiervan is dat je, naast het opbouwen van soepelheid, kracht en conditie, je blik naar binnen kan richten en kan onderzoeken wat er in je lichaam gebeurt. Hoe reageer je bijvoorbeeld op een bepaalde weerstand in een houding. Word je boos, gefrustreerd, geef je op, laat je het over je heen komen?

Do-In yoga is yoga met een glimlach

Zo anders dan we gewend zijn in het dagelijks leven ligt de nadruk bij de Do-In Yoga dus niet op over je grenzen gaan en je in een houding forceren, maar je juist proberen te ontspannen wanneer je fysieke of mentale weerstand tijdens een houding voelt en daardoor te ervaren hoe je lichaam in elkaar steekt. Op deze wijze leer je welke voorkeurshoudingen je lichaam heeft opgebouwd en of die wel functioneel zijn voor een goede energiedoorstroming. Iedere yoga-oefening zou je nog net met een glimlach op je gezicht moeten kunnen doen, zodra je merkt dat je kaken verkrampen ben je over je grens aan het gaan. Do-In Yoga, is yoga met een glimlach.

Van ervaren naar voelen naar bewustZIJN

Wat is denken? Wat is voelen? Hoe werken denken en voelen samen? Op welke wijze leidt dit tot bewustzijn? Hoe bevordert het samenspel tussen denken en voelen de creatieve en vaak zo fascinerend effectieve relatie tussen lichaam en geest.

De bekende bewustzijnspsycholoog William James ( 1842 – 1910 ) heeft aan het eind van de negentiende eeuw al gezocht naar wat nu de juiste woorden zijn voor het bewustzijnsproces. Eerst gebruikte hij het woord ‘denken’. Maar hij realiseerde zich al snel dat je wel kunt zeggen: Ik denk pijn, of ik denk blij, maar dat dit een andere betekenis heeft als ‘ ik voel pijn’ of ‘ik voel me blij’. Denken kan niet het volledige bewustzijnsproces weergeven. Uiteindelijke koos hij voor de woorden ‘beleven’ en ‘voelen’ als synoniemen voor bewustzijn. Deze woorden gaven voor hem de essentie weer van actief bewustzijn, meer nog dan denken. Toch is ‘denken’ volgens mij een belangrijk onderdeel van het bewustzijnsproces. Ik ervaar denken als een vorm van gerichte aandacht, waardoor binnen in mij een geestelijke ruimte ontstaat, gevuld met denkbeelden, woorden, sferen, kleuren, verhalen die mij ter beschikking staan.

De samenwerking tussen lichaam en geest -> yoga

 1. Je bewustzijn kan in je lichaam zijn. Je kan het ervaren, voelen. Je kan er gericht dingen mee doen. Je voelt het als je je stoot of als je ziek wordt. Je ervaart je lichaam als je yoga beoefent.
 2. Je bewustzijn reageert ook op gevoelens en emoties. Je bewustzijn reageert ook op verlangens. Je bewustzijn voelt en ervaart emoties juist tijdens het beoefenen van de houdingen.
 3. Je bewustzijn kan denken. Je kan over een probleem of over een verlangen nadenken. Je kan een oplossing bedenken en je kan jezelf aanzetten tot handelen. Je kan over je leven nadenken, over gisteren en over morgen. Je kan ook over het denken zelf nadenken. Je bewustzijn denkt en beslist. Tijdens de yoga komen deze elementen allemaal bij elkaar.

Je kunt dus heel bewust jezelf gaan voelen, opnieuw leren voelen. Hoe voelt je lichaam en wat gebeurd er intern in onze geest, in ons denken.

Verjongen door yoga

De oude Chinezen kenden aan Do-In meer heilzame krachten toe. Zo zou het een verjongend effect hebben en het leven verlengen.

De top 10 van verjongen door Do-In yoga:

1. Lenigheid

Een van de meest bekende voordelen van Yoga is dat het je flexibiliteit vergroot. Door het regelmatig stretchen van de spieren worden je spieren flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. De kans op blessures is hierdoor kleiner en er is meer ruimte in het lichaam. Meer ruimte dus meer ruimte om je afvalstoffen af te voeren.

2. Sterke spieren

Doordat je yoga beoefent worden je spieren sterker waardoor je huidstructuur wezenlijk verbetert. Je komt letterlijk strakker in je vel te zitten

3. Rechtop lopen

Doordat jij je HARA sterker maakt zul je merken dat jij veel rechterop gaat lopen en dat geeft een jonge en krachtige uitstraling.

4. Dieper slapen

Door de beoefening van yoga wordt je geest meer ontspannen waardoor je het piekeren makkelijker loslaat en veel dieper gaat slapen. En goed slapen is bevorderdelijk voor je herstel en je uitstraling.

5. Betere doorbloeding

Yoga draagt bij aan een veel betere doorbloeding. Door de grote vaten en ook in de kleine vaatjes. Doordat je met je ademhaling het bloed door je lichaam stuwt kun een betere doorbloeding stimuleren naar zwakkere delen in je lichaam. Waardoor je doorbloeding aanzienlijk verbetert. Afval stoffen worden daardoor afgevoerd, dus schooner lichaam, mooiere uitstraling.

6. Bewust ademhalen

Doordat je bewust leert ademhalen worden afvalstoffen afgevoerd. Ook dit draagt weer bij aan een hele mooie teint. Een sprankelende uitstraling.

7. Kneden van je organen

Yoga houdingen kennen vele vormen. Staand, liggend en gebogen houdingen. Doordat jij je lichaam allerlei kanten op buigt kom je terecht in het letterlijk kneden van je organen. Dit is een hele mooie en natuurlijke manier om ook de doorbloeding van je organen optimaal te houden.

8. Ervaar minder stress

Tegenwoordig hebben er redelijk wat mensen te maken met een te hoge bloeddruk. Vaak is dit wederom een gevolg van de levensstijl die we hebben. Yoga kan helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Stress verlagen middels goed ademhalen, rust voor jezelf nemen, bewust zijn vergroten en gelukkig aanwezig zijn in het hier en nu. Doet je werkelijk glimlachen.

9. Emotionele pijn

Gebeurtenissen onstaan in ons leven, sommige ervaringen zijn fijn, andere ervaringen niet en laten wonden na in ons hart. Door met yoga aan de slag te gaan kom je in verbinding met je wonden, door meditatie in bepaalde yoga houdingen toe te passen geef jij je wonden de tijd om te Helen en te accepteren. Een hele mooie manier om met jouw pijn om te gaan. Waardoor je minder zwaar door het leven gaat en dat wordt zichtbaar in je uitstraling.

10. Gezonder leven

Yoga maakt jou zo ontzettend bewust van wie jij bent en wat jij wilt en waar jou talenten zitten en je behoeften, gaat gezonder leven eigenlijk vanzelf. De grote synergie van lichaam en geest. Je lichaamt gaat zich reinigen waardoor de geest steeds minder behoefte ervaart aan vervuilingen. Verslavingen nemen af, rust wordt een behoefte, door de natuur lopen en genieten van het leven op jou manier krijgt steeds meer vorm. De buitenwereld gaat een minder inpackt hebben op jou, je gaat veel meer doen wat jij wilt. Yoga is de manier om echt bij jezelf te komen.

Rust vinden in jezelf

Innerlijke rust vinden kan op verschillende manieren:

Door vooral aan te voelen wanneer je geest of je lichaam om rust vraagt. Luisteren naar je lichaam en naar je geest. Durf dit toe te staan en durf ervan te genieten als jij de rust pakt. Dit kan bijvoorbeeld 10 minuten zijn tussen de bedrijven door. Sta het jezelf toe. Wat ook een idee is als je iets meer bekent bent met de yoga is dat je even 1 houding in gaat. Daar vol van geniet en heerlijk je ademhaling erop in zet om zo te ontspannen. Dat levert zoveel op.

Elke dag starten er mensen met Yoga vanwege de voordelen…

 • Stress verdwijnt
 • Betere focus
 • Meer energie
 • Beter slapen
 • Gezonde stofwisseling
 • Rustigere uitstraling van je gezicht
 • Happinez
 • Vrolijkheid
 • Ervaren van wie je bent
 • Minder snel geïrriteerd
 • Grotere verdraagzaamheid
 • Jezelf steeds beter leren voelen
 • Jezelf steeds beter leren kennen
 • Je verlangens toestaan
 • Je angsten onder ogen komen
 • Jezelf accepteren
 • Je veel meer durven uitspreken
 • Je grenzen aangeven naar je omgeving toe

Yoga geeft jou precies wat jij nodig hebt!

Roseyoga.tv is er daarom ook echt voor jou!

Wat kun je verwachten?

 • Een online leeromgeving met digitale yogalessen gebaseerd op de Do-In Yoga
 • Waar en wanneer je maar wilt kun je de onilne yogalessen volgen en de programma’s
 • Professionele begeleiding

Neem weer de leiding in je leven!

Wil jij ook je eigen de leiding terug over je eigen leven en je energie?

Wil jij leren vanuit je hart te gaan leven?

Wil jij een goede relatie met jezelf, leren hoe je jezelf heelt en daardoor ook goede relaties met anderen opbouwen?

Wil jij jouw energielevel hoog krijgen en houden, zonder daar al te veel moeite voor te doen?

Wil jij uit je overlevingsmechanisme komen en vanuit ontspanning je leven inrichten?

Wil jij weten hoe het is om vanuit je hart te gaan leven?